• Trouwambtenaar Koen Brakenhoff tijdens een huwelijksspeech
Geert en Trouwambtenaar Koen Brakenhoff

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Trouwen doen jullie niet iedere dag. Als het goed is maar één keer.
Ik gelukkig wat vaker. Daarom heb ik hieronder een lijstje met veelgestelde vragen voorzien van een antwoord. Mocht je andere vragen hebben, aarzel niet om even te bellen, mailen of appen!

Trouwambtenaar (of Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand – BABS) wordt je door een benoeming bij een gemeente en na beëdiging door de rechtbank. Het is dus een beschermd beroep, wat betekent dat niet iedereen zo maar een huwelijk of geregistreerd partnerschap mag sluiten.

Voor mijn benoeming bij de Gemeente Zoeterwoude heb ik bovendien nog een training gevolgd om BABS te mogen worden.

Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit is een ambtenaar die bevoegd is om huwelijken, geregistreerde partnerschappen en soms ook andere officiële ceremonies te voltrekken, zoals bijvoorbeeld een ceremonieel partnerschap of een jubileumviering. In het dagelijks taalgebruik kan je ook Trouwambtenaar gebruiken.

Ja, dit kan bijna in iedere gemeente. Je naaste wordt dan benoemd als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) voor één dag. Meer informatie vind je op de website van de betreffende gemeente.

Heb je hulp nodig bij het vormgeven van de ceremonie? Graag wissel ik ervaringen en tips uit met de beoogde BABS.

Dit verschilt sterk per gemeente van enkele tientallen tot honderden euro’s. Er kan ook verschil zijn tussen de dag in de week, het tijdstip en de locatie van de ceremonie. Wil je het precies weten, kijk dan op de website van de betreffende gemeente.

Bij een wettelijk huwelijk wordt het huwelijk op dat moment, tijdens de ceremonie gesloten.

Bij een ceremonieel huwelijk trouw je wettelijk op een ander moment, vaak is dit op het gratis uurtje of een moment met een goedkoop tarief. Tijdens het ceremonieel huwelijk is er geen juridisch gevolg op dat moment. Door ceremonieel te trouwen heb je veel meer mogelijkheden wat betreft tijdstip en locatie. Ook kan het veel geld besparen.

Tegenwoordig heet ondertrouw “melding doen van het voorgenomen huwelijk”  en bij de meeste gemeenten gaat dat digitaal. Dus inloggen met je DigiD.  Jullie doenmelding bij de gemeente waar je gaat trouwen voor de wet. Dit kan vanaf een jaar voor de trouwdatum tot minimaal 2 weken van tevoren. Echter, de meeste gemeenten vinden het fijner wanneer je dit iets eerder doet. Dus bijvoorbeeld acht weken van tevoren .

Mijn advies is dit te doen op het moment dat jullie een trouwdatum en -locatie hebben gekozen. Zeker vrijdagen, zaterdagen en zondagen zijn populair, net als dagen die in een verlengd weekend vallen of die een bijzondere betekenis hebben (bv 20-02-2022).

Als jullie kiezen voor een wettelijk huwelijk, houd dan rekening met de voorbereidingstijd die de gastgemeente nodig heeft. Meestal is dit 4-5 maanden voor de eenmalige benoeming.

Het klopt dat de kosten voor een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) hoger zijn dan die van een gemeentelijke trouwambtenaar. Dit is omdat ik de tijd heb om maatwerk te leveren en meer aandacht aan jullie kan besteden in aanloop naar het huwelijk en op de dag zelf. Via een gemeente is het vaak minder persoonlijk omdat die extra tijd voor een paar niet genomen kan worden, aangezien er vaak meerdere huwelijken per dag gesloten worden.

Een huwelijksceremonie kan je maar één keer goed doen. Het is niet alleen dat waar de hele dag om draait, het is vaak ook het eerste moment dat iedereen het bruidspaar (jullie dus) en elkaar ziet. Dat in goede, feestelijke banen leiden is een vak.

Nee, het kennismakingsgesprek is gratis. Na dit gesprek besluiten jullie of ik jullie ceremonie mag leiden. Dan maak ik een bevestiging van onze afspraken. Wel zo handig.

Als ik jullie trouw kost dit €1.150,-. Dit is inclusief 21% BTW en reiskosten voor het Huwelijksgesprek en de ceremonie zelf.

In dit bedrag zit inbegrepen:

  • Kennismakingsgesprek
  • Huwelijksgesprek
  • Contact met jullie naasten, in ieder geval de getuigen
  • Persoonlijke contact in de weken voorafgaand
  • Afstemming met de ceremoniemeester of weddingplanner
  • Op maat gemaakte huwelijksceremonie met een persoonlijke toespraak

Let op: het kan zijn dat de gemeente van jullie voorkeur extra kosten rekent (eenmalige benoeming). Net als de leges van het huwelijk is dit niet inbegrepen.

Nee, ik bereid dit gesprek helemaal voor en loods jullie door het gesprek. Samen delen we jullie Liefdesverhaal: hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Was er een aanzoek? Wie worden jullie getuigen en waarom? Hoe zien jullie De Dag en de ceremonie voor je?

Dit verschilt natuurlijk per paar: sommigen hebben meer muziek of kiezen voor meerdere sprekers tijdens de ceremonie. Gemiddeld duurt een ceremonie 45 minuten.

Wettelijk is het aantal getuigen tenminste 2 en maximaal 4. In principe kan iedereen boven de 18 jaar die zich kan legitimeren en de ceremonie kan begrijpen, getuige zijn. Wie er voor wie getuigt maakt niet uit.

Bij een ceremonieel huwelijk ben je vrij in het aantal getuigen.

Natuurlijk kan dat. Al hangt het van de nieuwe datum af of ik op die datum kan. Dit geldt ook voor verandering van tijdstip op de dag. Lukt dit niet, dan zoeken we samen een passende oplossing.

Nee, dit kan niet. Je kan wel trouwen voor de wet van dat land en vervolgens het huwelijk laten erkennen in Nederland. Meer informatie vinden jullie op de website van de Nederlandse overheid.
Je kan wel kiezen voor een ceremonieel huwelijk in het buitenland en de wettelijke sluiting in Nederland laten plaatsvinden. Zie hiervoor de pagina Trouwen in het buitenland.

Ja! Met veel plezier sluit ik jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. En jullie buitenlandse gasten heet ik natuurlijk graag welkom in hun eigen taal.

Gelukkig ben ik dat heel zelden! Maar in het zeer zeldzame geval dat ik op het laatste moment toch verstek moet laten gaan, dan heb ik een ervaren vervanger klaar staan die mijn speech (die ik ruim van tevoren schrijf) kan gebruiken. Ook is er bij ceremonies op locatie vaak een reserve-BABS van de betreffende gemeente aanwezig.

Dat mogen jullie kiezen! Van mijn moeder (De Trouwmevrouw) kreeg ik een prachtige tailormade toga. Maar met net zo veel plezier leid ik de ceremonie in een mooi maatpak.

In principe zijn jullie helemaal vrij om je ceremonie vorm te geven. Natuurlijk binnen de grenzen van wat er op die specifieke locatie kan. Het enige deel dat onveranderlijk is, is het gedeelte van de trouwbelofte bij een wettelijk huwelijk. Natuurlijk help ik jullie met veel plezier om de vorm voor jullie mooiste ceremonie te vinden!

Onze getuigen waren ook dolenthousiast over jou en dat enthousiasme bracht je ook over op de ceremonie.

Bea & Willem